Nut van een voedingsdagboek
 
1. Troeven van een voedingsdagboek

Een voedingsdagboek dient voornamelijk om voeding te noteren. Voeding noteren betekent bewustworden van voedingsgewoontes, het is een vorm van (zelf)evaluatie en stimulatie. Een eetdagboek bijhouden bevordert de therapietrouw, werkt motiverend en geeft vaak ook betere blijvende resultaten in de praktijk. Een dagboek kan bovendien een hulpmiddel en steun zijn in moeilijkere (drempel)perioden.

Een voedingsdagboek is een gepersonaliseerd “heen-en-weer schriftje” tussen professional en patiënt /cliënt. Het invullen vraagt een inspanning en een engagement van uw patiënt /cliënt, de termijn van het invullen dient individueel bekeken worden afhankelijk van de motivatiegraad.

Een voedingsdagboek wordt vaak ingevuld in de beginfase van de therapie maar kan echter op elk moment van de behandeling worden ingeschakeld bv. op drempelmomenten of in perioden dat uw patiënt/cliënt even de draad kwijt is.


2. Aandacht voor onderrapportage!

Uiteraard bent u als diëtist de aangewezen gezondheidsprofessional om het dagboek te evalueren en interpreteren. Een weet hierbij is dat er bij zelfrapportage gemiddeld 10% onderrapportage* wordt vastgesteld, hiermee moet rekening gehouden worden bij de evaluatie en eventueel de berekening van de genoteerde voeding.


3. Waarom een papieren dagboek?

Een papieren dagboek kan continu binnen bereik liggen, een handig formaat (A5) kan overal meegenomen worden tijdens de dag zodat elk eetmoment vrijwel direct genoteerd kan worden. Hierdoor kan onderrapportage* beperkt worden. Bovendien heeft het zwart op wit neerschrijven van voedingsgewoonten meer kracht en is een papieren versie toegankelijk voor elke leeftijdsgroep.


4. Aanbevolen door EASO en ADA!

Ook door de EASO en ADA wordt het gebruik van een eetdagboek binnen de gewichtstherapie en voedingsbegeleiding geadviseerd.

  • Evidence based richtlijnen van de EASO (European Association for the Study on Obesity)
    C. Tsigos, V. Hainer, A. Basdevant, N. Finer, M. Fried, E. Mathus-Vliegen, D. Micic, M. Maislos, G. Roman, Y. Schutz, H. Toplak, B. Zahorska-Markiewicz. Management of Obesity in Adults: European Clinical Practice Guidelines. Obesity Facts 2008; 1: 106-116

  • Evidence based richtlijnen ADA (American Dietetic Association)
    H.M. Seagle, G.W. Strain, A. Markis, R.S. Reeves; American Dietetic Association. Postition of the American Dietetic Association: Weight Management. J Am Diet Assoc. 2009;109 (2):330-346


5. Wetenschappelijk onderzoek

Onderzoek* toonde aan dat mensen die hun voeding frequent noteerden tijdens hun poging om gewicht te verliezen, dubbel zoveel afvielen dan mensen die hun voeding niet noteerden.

 

* Hollis JF et al. (2008), 'Weight loss during the intensive intervention phase of the Weight Loss Maintenance Trial', American Journal of Preventive Health 35: 118-126.

 
 
   
  Valetudo Consulting, Lange Beulestraat 46, 9250 Waasmunster   © 2012 alle rechten voorbehouden | gebruiksvoorwaarden